כידוע, קיים חופש לצוות בצוואה כך שאדם יכול לקבוע בצוואתו, מי ירש אותו, באלו נכסים, באלו חלקים ובאלו תנאים. נאמר שאדם ירש חלק מעזבונו של אדם אחר, חוק הירושה מאפשר ליורש "להסתלק" מהירושה שירש לאחר פטירת המנוח (המוריש) וטרם חלוקת העזבון – לא ניתן לחייב אדם לקבל ירושה. קיימות שתי אפשרויות להסתלק מירושה:
הסתלקות כללית – במסגרתה יורש מודיע, שאינו רוצה לרשת את החלק שיועד לו בעזבון, ולא קובע מי יירש במקומו. במקרה כזה חלקו של המסתלק עובר ליורשים על פי דין של המנוח.
הסתלקות לטובת אדם ספציפי – חוק הירושה מאפשר ליורש להודיע על הסתלקותו מהעזבון לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.
אנחנו חיים בישראל תחת ההנחה: "נותנים לך לא תיקח?" אז למה שנסתלק מעזבון?
קיימים מקרים רבים בהם נרצה להסתלק מעזבון כגון: מקרה בו נפטר הותיר אחריו אשה וילדים ולא ערך צוואה טרם פטירתו (או שערך צוואה בה הוריש חלק או את כל עזבונו לילדיו). במקרים אלו, הילדים הופכים יורשים וכדי שהאשה (שלרוב היא אמם של הילדים) לא תאלץ לקנות את חלקם של הילדים בבית המגורים בו התגוררה עם הנפטר ותצטרך לחלק את הסכומים העומדים לרשותם בחשבונות הבנק הילדים מסתלקים מחלקם בעזבון לטובת האם, כך שתוכל למלא את ימיה ברווחה ובטוב.
קיימים מקרים נוספים, בהם קיים יתרון בהסתלקות מעזבון של יורש הכרוכים בהיבטי מס שונים, וקיימות פעולות תכנון מס, שיאפשרו לנו הסתלקות בנכס אחד לטובת קבלת חלק בנכס אחר והדבר דורש היוועצות בעורך דין המומחה בירושה ובדיני המס הרלוונטיים. כאשר אדם מסתלק מעזבונו לא רואים בהסתלקות פעולה החייבת במס ואילו אם היה מעביר את הנכס בפעולה אחרת כגון: מתנה, העברה בתמורה היו לכך השלכות וחבויות מיסויות שונות.
אז כדאי להסתלק מעזבון? גם כאשר הכוונה היא שאדם יסתלק מעזבונו לא תמיד כדאי לעשות זאת בדרך של "הסתלקות". לעיתים הדרך הנכונה היא הסכם בין יורשים, שכמובן שצריך להיכתב בצורה נכונה לאחר מחשבה ותוך ראיה כללית של כלל האינטרסים של היורשים המעורבים בכך והיבטי המס המתייחסים אליהם והדבר דורש קבלת ייעוץ מתאים.
אז לפני שאתם מבצעים חלוקת עזבון כדאי לכם להתייעץ בנושא עם עורך דין המומחה בדיני ירושה ולהבין האם כדאי לכם להסתלק מהעזבון או לערוך הסכם בין יורשים.
מוזמנים לפנות אליי בכל שאלה ועניין.