כתבתי כאן מאמר, שגם פורסם ב"מגזין הבנקאות הפרטית", "על צוואה הדדית ועל הזכות להתחרט בתכנון הון משפחתי" בו סקרתי בהרחבה את האפשרות של מצווה להתחרט על ציוויים שקבע בצוואתו. כעקרון, כאשר אדם עורך צוואה, שאינה הדדית, הוא רשאי לשנות את צוואתו בכל עת טרם פטירתו לאור עקרון החופש לצוות.
האפשרות לבטל את הצוואה של אחד מבני הזוג מורכבת יותר כאשר אדם עורך צוואה הדדית יחד עם בת זוגו (כאן המקום לכתוב שהשימוש בבן/בת זוג הוא לצורך הנוחות בלבד). ומדוע? בשל עקרון ההסתמכות – היות שהמהות של הצוואה ההדדית היא שכל אחד מבני הזוג מסתמך על כך שציווייו של בן הזוג השני הם כפי שמופיעים בצוואתו ההדדית. אם "הפר" אחד מבני הזוג את התחייבותו, שציוויו יהיו כמופיע בצוואה ההדדית עליה חתם הרי שעלינו לבטל את התחייבותה של בת הזוג, שמופיעות בצוואתה ההדדית.
חוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן – "חוק הירושה") מבחין בין שני מועדים בהם בן הזוג מבקש לשנות את צוואתו:
- הרצון לשנות את הצוואה במועד בו בת הזוג עודנה בחיים – כעקרון, במקרים מסוג זה על בן הזוג הרוצה לשנות את צוואתו להודיע על כך בכתב לבת זוגו והודעה זאת מבטלת מיידית את הצוואות ההדדיות, ששניהם ערכו. כמובן, שהוראה זאת מעלה שאלות במקרים שונים כגון: האם בן הזוג רשאי למסור הודעה לבת זוגו שהפכה חסרת כשירות להבחין בין טוב לרע ואינה יכולה לערוך צוואה הלוקחת בחשבון את השינוי שנוצר? מקרים מסוג זה צריכים להיות מוסדרים בצוואה ההדדית של כל אחד מבני הזוג.
- הרצון לשנות את הצוואה לאחר שבת הזוג הלכה לעולמה – במקרים כאלה, ככל שהצדדים לא קבעו אחרת בצוואותיהם ההדדיות, מסתלק בן הזוג הנותר מהעזבון, שירש מבת זוגו ואם חולק העזבון, בן הזוג ישיב לעזבון את מה שירש, ואז יכול בן הזוג הנותר לקבוע ציוויי הורשה שונים מאלו, שקבע בצוואה ההדדית.
במקרה כזה עולה השאלה, אמנם בן הזוג, שנותר בחיים, השיב את שירש לעזבון אבל איך יחולק העזבון?
במקרה שהגיע לאחרונה לבית המשפט העליון, ראובן ולאה נישאו ונולדו להם שלושה ילדים. ראובן ולאה ערכו צוואות הדדיות בהן קבעו הסדרי הורשה זהים, לפיהם הראשון מהם, שילך לעולמו, יוריש את רכושו לשני ולאחר מכן יוריש השני את רכושו לשלושת ילדיהם לא בחלקים שווים, כלומר אחד הילדים היה אמור לרשת שמונים אחוזים מהעזבון והשתיים הנותרות היו אמורות לרשת עשרה אחוזים מהעזבון כל אחת. עד כאן הכל טוב, יפה ופשוט. אבל כמו תמיד, בחיים יש הפתעות, כאן ההפתעה הגיעה לאחר פטירתה של לאה ולאחר שראובן ירש את רכושה, בהתאם לצוואתה ההדדית. ראובן החליט לשנות את צוואתו (שהייתה חלק מהצוואות ההדדיות שערך עם לאה ז"ל) ולכן "הסתלק" מהרכוש שירש מלאה, כפי שקובע חוק הירושה. אציין, כי מקרים מסוג זה מתרחשים בשל שינויים משמעותיים ביחסים של בן הזוג הנותר עם חלק או כל ילדיו מה שמצריך לדעתו שינוי האיזונים, שקבע בצוואה ההדדית שערך. סיטואציות נוספות בהן בן הזוג הנותר ישקול לבטל את צוואתו ההדדית לאחר פטירת בת זוגו, כאשר בן הזוג בוחר לפתוח בפרק זוגי נוסף ורוצה להוריש לבת הזוג החדשה או לקרוביה חלק מרכושו או את כולו.
נאמר לצורך הדוגמה שכלל עזבונה של לאה ז"ל כלל 100 ₪. ראובן ירש את ה- 100 ₪ בהתאם להוראות צוואתה ההדדית של לאה ז"ל. לאחר שראובן הסתלק מהעזבון הוא השיב לקופת העזבון 100 ₪. עתה עלתה השאלה, כיצד יחולק העזבון בסך 100 ₪ בין שלושת ילדיהם של ראובן ולאה? האם לפי הוראות הצוואה ההדדית, שבוטלה, שקבעו שלאחר פטירת ראובן ולאה הבן יירש 80 ₪ וכל אחת מאחיותיו תירשנה 10 ₪ או שמשבוטלה הצוואה ההדדית בהתייחס ליורש הראשון (ראובן), דינה להתבטל גם ביחס להסדר החלוקה, שקבעו לאחר שראובן ולאה ילכו לעולמם? המשמעות היא שכל אחד מילדיהם יירש על פי הוראות חוק הירושה 33.3 ₪.
בית המשפט העליון קבע, כי במקרה זה משהסתלק ראובן מצוואתו ההדדית בוטלו כל הסדרי ההורשה הקבועים בצוואתה ההדדית של לאה ולכן כל אחד משלושת ילדיהם יירש שליש מעזבונה של לאה.
תוצאת פסק הדין אינה משקפת בהכרח את רצונה של לאה ז"ל, היות שבוודאי הייתה סיבה לחלוקה הלא שוויונית, שקבעו ראובן ולאה בצוואותיהם. ההליכה למתווה של חלוקה בהתאם להוראות חוק הירושה אינו לוקח בחשבון "סיבות" ו"נסיבות" אלא נוקט בעקרון השוויון בין היורשים מאותה קרבה.
תכנון העתיד בצורה מקצועית יכול לתת פתרון מתאים למקרה שנדון בפסק הדין. כאשר ראובן ולאה ערכו את צוואותיהם היה ניתן להוסיף הוראות מתאימות בצוואותיהם ההדדיות כך שאם צד אחד יבטל את צוואתו לאחר פטירת הצד השני יחולו הוראות הורשה אחרות – יורש במקום יורש – אולם הוראות כאלה לא נכללו בצוואתה של לאה ולכן קבע בית המשפט העליון שהוראות הירושה על פי דין יחולו.
כאשר אתם רוצים לערוך הליך של תכנון העתיד, הקדישו מחשבה רבה לכלל הסיטואציות האפשריות בכל אחד מהכלים לתכנון העתיד. עורך הדין לדיני ירושה ותכנון הון משפחתי, שתבחרו למטרה זאת יצטרך לנהל אתכם שיח פתוח לאחר הכרתכם ולמידת היחסים בין בני המשפחה ולשאול אתכם שאלות רבות כדי לערוך עבורכם את המסמכים המשפטיים כגון: צוואות, ייפויי כח מתמשכים ועוד כדי שיתאימו לצרכים האישיים שלכם ויתנו מענה לרצונותיכם ולחששות שלכם.
לכן, כדאי לכם להבין שהכי זול הוא לא בהכרח הכי טוב אלא להקשיב לאנשים, שערכו תכנון הון משפחתי עם עורך הדין, ללמוד מהם על התהליך שעברו, על עומקו ויסודיותו והאם אותם לקוחות של עורך הדין מצאו ערך מוסף בתכנון ההון המשפחתי.