כאשר אנו כותבים תוכנה או מתכננים פתרון עבור לקוח שכולל תוכנה, מוספים למוצר שלנו פתרון תלוי תוכנה וגם כאשר אנו זקוקים לתוכנה לשימוש פנים חברתי חשוב שניתן את הדעת לזכויות השימוש הנלוות לתוכנה (ולמרכיביה) המופיעים ברישיון התוכנה.
כדי שנבין את הבעיה נפשט בסיפור מעולם הילדים: בפעם האחרונה בה הלכתי עם ילדיי לגינה לפתע התברר שנעלם כדור הסל שהבאנו מהבית, כאשר בצד עומד לו ילד ומשחק להנאתו ב…כדור סל זהה לחלוטין. פניות לאותו ילד בבקשה לקבל את הכדור נענו בתגובה "זה שלי" עד שהוריו התערבו והזכירו לו שאין לו כדור כזה.
תוכנות, שורות קוד, עדכוני תוכנה וכו' אשר ניתן למצוא ברחבי האינטרנט גם כאשר ההורדה חופשית כפופים לזכויות שימוש והגבלות המופיעות ברישיון התוכנה המצורף אליהן. כך כדוגמה ישנן הגבלות טריטוריאליות: הגבלת שימוש במדינות מסוימות בלבד; הגבלות שימוש לשימוש פרטי אבל לא לשימוש מסחרי; הגבלת הפצה ועוד כהנה וכהנה הגבלות.
חשוב לזכור, העובדה שהצלחנו לשלב את שורות הקוד שהורדנו יחד עם התוכנה שאנו מוכרים ללקוח אינה יכולה לתת לנו מענה האם הדבר מותר או אסור. ישנם מקרים בהם תוכנה מותרת לשימוש פנימי/אישי כתוכנה חינמית ואם תקראו את תנאי רישיון התוכנה תגלו שישנו מספר טלפון ליצירת קשר לרכישת זכויות שימוש מסחריות – בתשלום.
היות שהעולם האמיתי הוא לא גינת המשחקים והתוכנה שאנו רוצים לעשות בה שימוש ולעיתים למכור ללקוח אינה כדור-סל, והפתרון לא יסתכם בדרך כלל בנזיפה מצד מי שכתב את התוכנה בה עשינו שימוש, עלינו לעשות מאמץ ולקרוא את רישיון התוכנה בעיניים מקצועיות. הסתייעות בעורך דין המומחה בתחום תגדיר לנו בבירור את גבולות השימוש המותר ואת הפתרונות האפשריים.
פתרון נוסף, הוא מכירת פתרון שאינו כולל את הרכיבים החיצוניים הדרושים, שאותם יהיה על הלקוח לרכוש ולהתקין בעצמו.
פתרונות יצירתיים יש לרוב, מה שחשוב הוא להבין את נחיצותם בזמן הנכון – לפני שהתקבלה תביעה מצד שלישי בעניין הפרת זכויות IP.
אתם מוזמנים לפנות אליי בכל שאלה ועניין.