אני מבקש להציג בפניכם פתרון לבעיות, שנוצרות בעקבות קיומם של סעיפי הביקורת (Audit) בהסכמים תוכנה, הסכמי מיקור חוץ (outsourcing), הסכמי שירותים ועוד – הסכמים בהם אני מייצג במשך שנים רבות חברות ציבוריות ופרטיות ויחידים ברחבי העולם.
סעיפי הביקורת הינם סעיפים המקנים לספק אפשרות לערוך ביקורת (במשרדי הלקוח, לקבל רשומות שונות ולעיתים אצל לקוחות של הלקוח) ולוודא שהלקוח עושה שימוש במוצר בהתאם למה שהותר לו בהסכם. כך כדוגמה: ספק תוכנה שסיפק מאסטר ללקוח רוצה לוודא, שהלקוח ישתמש במספר עותקים גדול ממספר הרישיונות שרכש הלקוח או במקומות ובאופנים שנאסרו בהסכם.
סעיפי ביקורת יכולים לחול גם מהכיוון השני, בהם הלקוח עורך ביקורת לספק. דוגמה: כאשר חברה מבצעת מיקור חוץ לחלק מפרויקט שעליה לבצע ללקוח שלה והיא רוצה לוודא שהכללים להם התחייבה ללקוח שלה מתקיימים על ידי הספק אותו בחרה לביצוע חלק מהפרויקט.
סעיפי ביקורת הם סעיפים, שיוצרים אי נעימות ולעיתים הרס היחסים בין לקוח לספק. עצם העלאתם על הכתב משדרת חוסר אמון בין הצדדים וגם כאשר מבוצעת הביקורת צצים רגשות שליליים בין אם הביקורת מצאה שאכן הופר ההסכם (שאז האמון נעלם והצד המפר הופך חשוד תמידי) ובין אם הביקורת לא מצאה ממצאים להפרת ההסכם (שאז הצד הנבדק הופך למאשים את הצד הבודק).
סעיפי הביקורת יוצרים בעיות קשות יותר בשנים האחרונות בהן חברות (כגון חברות ראיית חשבון) מעניקות שירותי ביקורת וגובה שכרן נקבע בהתאם לממצאים שהעלתה הביקורת.
חשוב לזכור, שסעיפים אלו בדרך כלל נזנחים על ידי הנושאים והנותנים (שאינם בעלי ניסיון בתחום ולא חוו את תוצאותיו) היות שסעיפים אלו אינם טומנים בחובם היבטים פיננסיים או תכולה הקשורה להסכם מיידית ונוח לדון בסעיפים אחרים מדידים יותר.
אז מה עושים? קודם כל מבינים שצריכים לעשות ולא לטמון את הראש בחול.
נוסף על כך, הפעולה נגזרת ממי שאני מייצג – אם מדובר בספק הפתרון הוא אחד ואם מדובר בלקוח הפתרון הוא אחר ונתפר בהתאם לצרכים של אותה עיסקה ולחששות העולים ממנה – וקיימים פתרונות יצירתיים בנושא זה!
אבל מה ניתן לומר על פתרונות כלליים?
- ישנם סופרים (counters) שניתן להוסיף לתוכנה המונים את מספר הפעמים שהורידו את התוכנה וכאשר נוריד את התוכנה כמספר הרישיונות, שנרכשו לא ניתן יהיה להוריד עותקים נוספים.
- ניתן להעלות את התוכנה לענן ולאפשר ללקוח הורדות מהענן כך אנו יודעים בכל נקודת זמן כמה הורדות בוצעו ונמנעת חוסר הנעימות מעריכת ביקורת.
- ישנם מנגנוני מכירות של "eat as you can" או בשם אחר "unlimited use" שתחת תנאים משפטיים מסוימים מייתרים את הצורך בעריכת ביקורת.
מעל הכל חשוב לזכור, גם כאשר אנו מהצד, שמבקש לערוך את הביקורת, שהמשמעות של עריכת ביקורת יכולה להיות הרסנית ליחסים עם הלקוח/ספק ולכן עלינו לשאוף לפתרונות יצירתיים וגם לסמוך על הצד השני במשורה בעניינים מסוימים.
אתם מוזמנים לפנות אליי בכל שאלה ועניין.