נושא שלא נעים לדבר עליו ותמיד דוחים את המחשבות עליו הוא סיום החיים – המוות ומה שיקרה לאחריו. נתחיל בשאלות שמטרידות את כולנו:
כיצד והאם אנחנו יכולים לדאוג לבן/בת הזוג שלנו גם לאחר המוות?
כיצד והאם אנחנו יכולים לדאוג לילדינו גם לאחר המוות?
אמנם אדם שנפטר אינו יכול לעשות (פיזית) דבר משעה שנפטר ואולם הוא יכול לנקוט פעולות לפני מותו, שיאפשרו דאגה לבן/בת זוגו ולילדיו. ישנם מגוון כלים משפטיים לכך (ובמרביתם משפחות עתירות הון שאני מייצג עושות שימוש) והכלי שעליו אכתוב היום הוא חשוב ודרוש לכולנו:
מדובר בצוואה הדדית או צוואה משותפת.
צוואה הדדית היא צוואה שעורכים בני זוג כאשר כל אחד מהם מסתמך על ההוראות שקבע בן הזוג האחר בצוואה שלו.
קיימים הסדרים רבים ומגוונים, שניתן לכלול בצוואה הדדית וצריך להתאימם לכל מצווה ולצרכיו. כך בהסדרים שכיחים מעבירים את כלל רכושם וכספם של בני הזוג לבן הזוג שנותר בחיים ולאחר מותו של בן הזוג הנותר יעברו הרכוש והנכסים בחלוקה לילדיהם בחלוקה שנקבעה בצוואה.
אם בני הזוג לא יערכו צוואה הדדית בדרך זאת יהפכו כמעט כלל נכסי בני הזוג (המשותפים) לנכסי העיזבון, שילדיהם יכולים לדרוש את חלקם וצוואה הדדית מבטיחה הזדקנות בכבוד של בן הזוג שנותר בחיים.
אבל איך דואגים לילדי בני הזוג או לילדים מנישואים קודמים שלהם? כאשר נותר בן זוג בחיים הוא עשוי להתחיל בפרק ב' מה שעלול לגרום לכך שבן הזוג החדש ידרוש את חלקו בעזבון בן הזוג הנותר מה שיוביל לכך, שילדיהם של בני הזוג (המקוריים) לא יזכו במלוא העיזבון.
צוואה הדדית יכולה לפתור בעיות מסוג זה על ידי מגוון הוראות ומנגנונים כגון: נאמנות, הוראות חלוקה נוספות והגבלות והוראות שימוש בנכסים לבן הזוג הנותר בחיים.
בצוואה הדדית קיימת ודאות – ביטול צוואה הדדית בחיי בני הזוג יכול להיעשות בהודעה כתובה לבן הזוג האחר, כך שיוכל לשנות את צוואתו בעקבות כך. אם בן הזוג הנותר ירצה לשנות את צוואתו לאחר פטירת בן זוגו יצטרך להסתלק מהעזבון ובמקרה שכבר חולק העזבון להשיבו לעיזבון, שיחולק לילדיהם.
אני מציע לכולכם, לערוך את החשיבה בנושא בהקדם ומזמין אתכם לפנות אליי בכל שאלה ועניין.