עורך דין ייפוי כח מתמשך – חשיבותו של המסמך הרגיש

negotiation
ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך המאפשר לאנשים צלולים לתכנן את עתידם, במידה ויגיעו למצב בו אינם יכולים עוד לקבל החלטות בענייניהם הרפואיים, האישיים והרכושיים. מאחר ומדובר במסמך בעל השלכות מכריעות על עתידו של אדם, המעביר לאחרים את הכוח להחליט בענייניו, רק עורך דין ייפוי כח מתמשך יכול לערוך אותו. כלומר, רק עורך דין שעבר הכשרה מטעם משרד המשפטים ונחשב למוסמך בנושא. במאמר הבא יוסבר על עריכת ייפוי כח מתמשך, השלכותיה וקשריה לתכנון ההון המשפחתי ולצוואות.מדוע יש צורך בעריכת ייפוי כוח מתמשך

החיים עלולים לזמן מצבים הפוגעים ביכולת לקבל החלטות ולתפקד באופן עצמאי, בעיקר בגילאים המבוגרים אך לא רק. הכוונה היא למשל למצבים בהם מתפתחת מחלה דמנטית כמו אלצהיימר, או מחלת הפרקינסון, הפוגעות ביכולות הקוגניטיביות ובשיקול הדעת. לאורך זמן הן בהחלט עלולות להוביל להזדקקות לסיוע צמוד במישורים שונים של החיים, עד כדי מצב בו האדם אינו יכול לקבל בענייניו החלטות מושכלות או אף לומר את רצונו. לכך מצטרפים מצבים נוספים, כגון מחלה נפשית המתפרצת באחת או מצויה בשלב כרוני, אירוע מוחי, ניתוח שהותיר פגיעה מוחית, תאונת דרכים הפוגעת בכושר השיפוט ועוד.

מובן שגם במצבים אלו קיים צורך בהחלטות בענייני רכושיים, בעניינים רפואיים ובעניינים אישיים. מאחר שהאדם, שאיבד את היכולת לקבל החלטות בעצמו אינו מסוגל לכך, הרי שבני המשפחה הם אלו שלרוב יידרשו למשימה אך האתגר הראשון הוא בצורך לפנות לבית המשפט בבקשה למינוי אפוטרופוס שיוכל לקבל החלטות במקום אותו אדם וכמובן בשאלה מי ימונה כאפוטרופוס. יחד עם זאת, בהיעדר קווים מנחים ותפקידים מוגדרים, קצרה הדרך לחלוקי דעות במשפחה ולקבלת החלטות שאינן עולות בקנה אחד עם רצונו של המצווה. לדוגמא, עשוי להיווצר מצב בו אחד מילדיו של האדם מעוניין להעבירו לבית אבות סיעודי, בעוד שבן הזוג סבור שיש להותירו בבית, או מצב בו אחד הילדים רואה לנכון למכור את העסק המשפחתי, או לבצע משיכות כספים מחשבונות וחסכונות, בעוד האחרים מתנגדים לכך.

כאן נכנס לתמונה ייפוי הכוח המתמשך. זהו מסמך בו המצווה קובע מי האדם או מיהם האנשים שיהיו אחראיים על ענייניו הרפואיים, הרכושיים והאישיים, אילו החלטות ניתן לקבל וכיצד ענייניו ינוהלו. את המסמך עורכים כאמור באמצעות עורך דין בעל הסמכה מיוחדת ממשרד המשפטים לעריכת ייפוי כח מתמשך. מסמך זה נערך כשהאדם צלול ומסוגל להבין ולהביע את רצונותיו, ולהבהיר את ההנחיות למיופי הכוח.

 

ענייני רכוש בייפוי כח מתמשך

כאמור, ייפוי כח מתמשך עשוי לעסוק בנושאים רכושיים, רפואיים ואישיים. באשר לרכוש, ייפוי הכוח מאפשר לבצע תכנון של ההון המשפחתי. למשל, האם יהיה זה אדם אחד או מספר אנשים המנהלים ביחד את הרכוש, באיזה הרכב מקבלים החלטות ואילו החלטות ניתן לקבל, מי מקבל גישה לחשבונות הבנק של המצווה, אילו פעולות ניתן לבצע בהם ובאיזה היקף.

מלבד כספים וחשבונות בבנקים, הנושאים הרכושיים יכולים להקיף גם את דירת המגורים, דירות ונכסים מושכרים, פעולות שניתן לבצע בהם ובאילו נסיבות, וכאמור מי האדם או האנשים האחראיים. בנוסף לכך, במידה והמצווה הוא בעל עסק או חברה, חבר דירקטוריון או הנהלה, ניתן לקבוע הוראות המסדירות את המשך הפעילות העסקית.

ראוי לציין כי ללא ייפוי כוח מתמשך, במקרה שאדם הפך לחסר כשירות נחסמים מייד חשבונות הבנק שלו, אפילו אם מדובר בחשבון משותף עם בן הזוג, ולכן לא ניתן לבצע פעולות נדרשות עד קבלת צו מבית המשפט. בעיות דומות עלולות להתעורר גם בהקשר למכירת נדל"ן, בין אם מדובר בדירת המגורים או בנכסים המושכרים על ידי המצווה. הדבר נכון גם לגבי הסדרת הפעילות העסקית, שללא ייפוי כח מתמשך עלולה לדרוש פניות חוזרות ונשנות לבית המשפט.

 

עניינים רפואיים ואישיים בייפוי כח מתמשך

ייפוי כח מתמשך עשוי לעסוק גם בעניינים רפואיים ואישיים. באשר לפן הרפואי, המצווה יכול לציין את העדפותיו לגבי נושאים מגוונים, כגון בחירה של מרכזים רפואיים, של הליכים רפואיים, של תרופות מסוימות, של זהות הרופאים, וכן את הסמכויות של האדם או האנשים שהינם מיופי הכח. באשר לעניינים אישיים, ניתן לקבוע למשל כי המצווה יתגורר תמיד בביתו, כי מקום מגוריו יועתק בנסיבות מסוימות, כי יעבור להתגורר בבית אבות סיעודי ספציפי בנסיבות מסוימות, וכמו כן ניתן לתת הוראות הקשורות לרווחתו האישית של המצווה, לענייניו החברתיים והנפשיים, לצרכיו היומיומיים, ועוד.

 

מתי ייפוי כח מתמשך נכנס לתוקף?

לאחר שהמסמך נערך על ידי עורך דין בעל הסמכה לכך, ואחרי שהוא נחתם כדין, מפקיד עורך הדין את ייפוי הכח המתמשך אצל האפוטרופוס הכללי. המסמך נבחן על ידי נציגי האפוטרופוס הכללי ובהיעדר פגמים שעולים מהמסמך יופקד ייפוי הכח ותישלח הודעת אישור מטעם האפוטרופוס הכללי.

במידה ובייפוי הכח נכתבו תנאי כניסתו לתוקף, הרי שעם התקיימותם על מיופי הכח לפנות לאפוטרופוס הכללי ולבקש להכניס את ייפוי הכח המתמשך לתוקף.

 

האם מי שערך צוואה צריך ייפוי כח מתמשך?

התשובה חיובית. ייפוי כח מתמשך נכנס לתוקף בעוד האדם בחיים והפך לחסר כשירות להבחנה בין טוב לרע. מאידך, הוראות הצוואה נכנסות לתוקף רק כמה חודשים לאחר הפטירה כשמתקבל צו קיום צוואה, וממילא מדובר בהוראות לחלוקת העיזבון. אלו שני מסמכים הנכנסים לתוקף במצבים שונים וגם עוסקים בנושאים שונים, אך בכל זאת יכול להתקיים ביניהם קשר. למשל, אם המצווה בצוואה מעוניין שאחד מילדיו יירש את העסק המשפחתי, הרי שמטבע הדברים בייפוי הכח המתמשך יקבל אותו הילד אחריות לקבלת החלטות ניהוליות בעסק, מבלי שיידרש בכל עניין להסכמתם של אחיו.

 

לפרטים נוספים על ייפוי כח מתמשך ולליווי בעריכתו, הנכם מוזמנים לפנות אל משרד עו"ד ונוטריון אביחי אהרונוף בטלפון 050-767-6715.

שתפו פוסט זה

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.

Scroll to Top
WhatsApp ליצירת קשר באמצעות הוואצאפ