מיקור חוץ (Outsourcing) ומחויבותו של המזמין לעובדי הקבלן

outsourcing

כשחברה מוציאה פרויקט או עבודה למיקור חוץ היא מבקשת ליהנות מכל היתרונות הגלומים בכך והכוללים את הניתוק ביחסים המשפטיים בין החברה מזמינת השירותים לבין עובדי הקבלן. הדבר נכון גם בהוצאת פרויקט פיתוח וגם בהוצאת עבודות בסיסיות יותר דוגמת: ניקיון המשרדים של החברה, עובדי אחזקה של המשרדים וכיוצ"ב.

במהלך השנים חוקקו חוקים שונים והפסיקה נתנה את דעתה על קבלת שירותי עובדי קבלן במסגרת מיקור חוץ של שירותים והוגבלה תקופת העסקת עובדי הקבלן במסגרת חברות כח אדם; נקבעו חובות הפקדת ערובה לשם הבטחת זכויותיהם של עובדי קבלן בתחומי הניקיון והשמירה; וכן הוטלו על מזמינים חבויות הקשורות לזכויות עובדי הקבלן כך שיוודאו שקבלן המשנה מקיימן כלפי עובדיו והפסיקה הכירה במזמין שירות כמעסיק במשותף עם קבלן כח האדם או כמעסיק בלעדי לעניין ספציפי.

למרות האמור לעיל, בהסכמי ההתקשרות למיקור חוץ באופן מלא כך שהקבלן אחראי על הפרויקט כולו ומספק את השירות באמצעות עובדיו מקובל לכלול הוראות כגון: "המזמין יהיה רשאי למנוע את כניסתו של מי מעובדי הקבלן למשרדי החברה על פי שיקול דעת המזמין וללא צורך בהנמקה ובמקרה כזה יפסיק הקבלן את עבודת עובד הקבלן לאלתר ללא שיקול דעת לקבלן בנושא". הוראה מסוג זה עמדה בבסיס המקרה, שנדון בבית הדין הארצי לעבודה בעניין מיקור חוץ של עבודות ניקיון לקבלן חיצוני וכאשר חברת החשמל ביקשה מהקבלן להפסיק את העסקתו של עובד קבלן מטעמים שונים. קבלן המשנה, מילא אחר הוראות ההסכם מתוך רצון להמשיך ולספק שירותים לחברת החשמל ופיטר את העובד ועשה זאת ללא עריכת שימוע.

בית הדין הארצי לעבודה נדרש לשאלה האם מזמין שירות, שעובדי הקבלן מועסקים במשרדיו חייב בעריכת שימוע לעובד הקבלן טרם החלטה על סיום העסקתו במשרדי המזמין, וזאת בשל היותו  "מעסיק במשותף" של עובד הקבלן. בית הדין הארצי קבע, כי בהתאם לפסיקה מוקדמת במקרים מסוימים יש לראות במזמין השירות כמעסיק או מעסיק במשותף של עובד הקבלן. נקבע, כי הן המזמין והן הקבלן חייבים לערוך שימוע לעובד הקבלן טרם קבלת החלטה בעניין המשך העסקתו במשרדי המזמין. בצד זאת, הקבלן חייב בסיוע לעובד למצות את טיעוניו בפני מזמין העבודה וגם לערוך את השימוע תוך בחינת הצבת עובד הקבלן באתר עבודה חליפי.

בית הדין הארצי קבע זאת על יסוד קביעתו, ש"גם עובד הקבלן, כמטבע הלשון שטבע בית הדין, אינו 'פיון על לוח השחמט', וככלל אין לקבל את הגישה כי ניתן להזיזו ממקום עבודה אחד למשנהו ללא מתן הסבר או הנמקה וללא מתן אפשרות לפעול לשינוי ההחלטה" וכן לאור העובדה, שהחלטה של קבלן המשנה לבדו לקבל את עמדתו של עובד הקבלן בשימוע לא תסייע להמשך העסקתו במשרדי המזמין, לאור ההתחייבות שנטל על עצמו הקבלן בהסכם מיקור החוץ שחתם עם המזמין ופער הכוחות בין הקבלן לבין המזמין.

שורה תחתונה – מפסק הדין עולה, כי הן המזמין והן קבלן המשנה מחויבים לערוך שימוע לעובד הקבלן טרם קבלת החלטה המשפיעה מהותית על זכויותיו ובמיוחד על סיום עבודתו במשרדי המזמין. כמובן, שהחלטה האם עובד הקבלן הינו גם עובד המזמין תקבע בכל מקרה על פי נסיבותיו.

השלכותיה של פסיקה מהפכנית זאת יכולות להיות מרחיקות לכת, עד כדי כך שמי ששוכר משרד יחיד בבניין בו מועסק מנקה, במסגרת מיקור חוץ של שירותי הניקיון, וכאשר יוחלט על סיום העסקתו של המנקה יהיה חייב אותו שוכר לערוך שימוע למנקה טרם פיטוריו. רק ניתן לקוות ולהניח, שבעתיד תתבהר התמונה באשר למצבים כמתואר לעיל.

מוזמנים לפנות אליי בכל שאלה ועניין.

 

שתפו פוסט זה

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.

Scroll to Top
WhatsApp ליצירת קשר באמצעות הוואצאפ