כתבתי כאן בעבר על משקיעים בחברות הזנק המתאכזבים כאשר ציפייתם, שהשקעתם תגיע לכלל מימוש וכאשר החלום לאקזיט מכובד או רווחים נאים לא מתממש. בחיבור זה ברצוני להציג מקרה שנדון בבית המשפט המחוזי בו קבוצת משקיעים השקיעה כספים באמצעות פלטפורמת השקעות וההשקעות השיאו רווחים נאים. לכאורה, נשמע מבטיח, היות שההשקעה הייתה רווחית, אבל גם במקרה זה התגלעה מחלוקת בין מפעילי הפלטפורמה לבין המשקיעים ולאחר דין ודברים נחתם הסכם פשרה בין הצדדים, לפיו יקבלו המשקיעים את כספי ההשקעה בצירוף למעלה מארבעים אחוזים מהרווחים. נשמע טוב? חכו להמשך. לאחר תקופה מחתימת הסכם הפשרה, דרשו המשקיעים לקבל את יתרת הרווחים שלא התקבלה אצלם, זאת למרות קיומו של הסכם פשרה שתוכנו "מהווה סילוק סופי ומוחלט של כל טענות ו/או דרישות ו/או תביעות מכל מין וסוג של צד כלשהו וכל מי מטעמו כלפי הצד השני וכל מי מטעמו" והמשקיעים טענו, שהיו נתונים לאיומים, כפיה והפעלת לחץ מצד מפעילי הפלטפורמה טרם חתימת ההסכם ושזאת הייתה הסיבה לחתימתם עליו.
לאור נסיבות המקרה, בו התובעים יכלו לנהל הליך בבית משפט וחלף זאת דרשו לקבל כספים מיידית ולכן חתמו על הסכם הפשרה, העובדה שהצדדים היו מיוצגים על ידי עורך דין וכן העובדה שהייתה למשקיעים אפשרות לפעול אחרת בשלבים השונים של המשא ומתן לגיבושו של הסכם פשרה, קבע בית המשפט שלא מדובר בכפיה והתובעים יכלו לקבל החלטה שלא לחתום על הסכם הפשרה ומשלא עשו כן לא יוכלו המשקיעים להגיש תביעות לאחר שמפעילי הפלטפורמה קיימו את חלקם בהסכם הפשרה.
יש לזכור, כי עולם העסקים רווי בסיכונים וכפי שקבע בית המשפט "העולם העסקי אינו נועד לבעלי לב חלש". המציאות העסקית רוויה בלחצים ועסקאות שונות נכרתות, במקרים רבים, שעה שסיכונים מרחפים בחלל האוויר, והזמן דוחק ולעיתים מדובר על איומים כלכליים ומסחריים המרחפים מעל ראשו של צד להסכם. לכן, לא כל לחץ כלכלי מהווה כפיה אלא רק במקרה בו הלחץ כרוך בפסול מוסרי, חברתי או כלכלי ולמתקשר בהסכם אין חלופה עסקית אלא להתקשר בהסכם, שאז ניתן יהיה לבטל את ההסכם מחמת כפיה.
כפי שכבר צוין, הציפיה הנכזבת של משקיעים לזכות ברווחים בגין השקעותיהם אינה שונה בין אם השקיעו בחברת הזנק ובין אם בהשקעות רוויות סיכון באמצעות פלטפורמות השקעות או באמצעות כלים אחרים ואולם כדי לזכות בכספים שהשקיעו עליהם להוכיח את קיומה של זכות לכך ולא די בציפיות וחלומות שאינם מבוססים. נכון וראוי בטרם השקעה לבחון היטב את כלל הסיכונים הטמונים באותה השקעה ואת הסיכויים להתרחשותם ולקבל החלטה מושכלת האם אנו מעוניינים לסכן את כספינו באותה השקעה אם לאו. לאחר מכן, ככל שקיבלנו את ההחלטה להשקיע עלינו לוודא שהמעטפת המשפטית להתקשרות מגלמת את שסוכם בין הצדדים ושהיא מתייחסת למקרי הקיצון ונותנת מענה ראוי, שנוכל לקבלו ככל שחס וחלילה יתרחש מקרה קיצון.